Verklarende woordenlijst
-
Alternatief
Mogelijke weg tot een oplossing van een beleidsprobleem of een uitvoeringsvorm van een concreet project. Alternatieven geven een verschillende invulling aan éénzelfde beleidsdoelstelling.
-
Bovenlokaal
Het lokale overstijgend.
-
Capaciteit van een weg
Het aantal voertuigeenheden dat een weg binnen een bepaalde tijdsperiode kan verwerken.
-
Congestie-oplossend vermogen
De mate waarin de congestie of opstopping op een deel van het infrastructuurnetwerk kan opgelost worden.
-
Dienst Mer
Bevoegde overheid voor milieueffectrapportage in Vlaanderen.
-
Doorgaand verkeer
Verkeer dat geen herkomst of bestemming in het bestudeerde gebied heeft.
-
Draagkracht van de ruimte
Het vermogen van de ruimte om, nu en in de toekomst, menselijke activiteiten op te nemen zonder dat de grenzen van het ruimtelijk functioneren worden overschreden.
-
Duurzame ruimtelijke ontwikkeling
Duurzame ruimtelijke ontwikkeling is de vertaling van het begrip duurzame ontwikkeling naar het ruimtelijk beleid toe. Dit wordt in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen als uitgangshouding genomen voor het formuleren van de visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Vlaanderen. Dit is een ruimtelijke ontwikkeling gebaseerd op draagkracht en kwaliteit voor de vrijwaring van een leefbare ruimte voor de volgende generaties, zonder de aanspraken van de huidige generaties te hypothekeren.
-
Effect
Een effect is een gevolg of een verandering in een bepaalde situatie die wordt veroorzaakt door een gebeurtenis of een handeling (bijvoorbeeld de inzet van een alternatief).
-
Emissie
Uitstoot van stoffen, hier contaminanten, in de omgevingslucht.
-
Fauna
Aanwezige diersoorten
-
Flora
Aanwezige plantensoorten
-
Gebiedsgericht beleid
Beleid dat zich richt op de ruimtelijke kenmerken van een bepaald gebied.
-
GRUP
Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (zie ook RUP)
-
Kennisgeving
In een kennisgeving wordt beschreven welk plan de initiatiefnemer voor ogen heeft. Het indienen van de kennisgeving is de eerste procedurele stap in de opmaal van een plan-MER of plan-milieueffectrapport.
-
Langetermijnvisie
Een langetermijnvisie is een coherente en vaak ook integrale visie voor de lange termijn op een gebied of en beleidsveld. Met lange termijn wordt de periode van minstens één generatie (20 à 25 jaar) beschouwd.
-
Leefbaarheid
Leefbaarheid is een begrip voor de objectieve en subjectief beleefde kwaliteit van de menselijke leefomgeving.
-
Maatschappelijke kostenbatenanalyse (MKBA)
In een maatschappelijke kosten-batenanalyse worden alle huidige en toekomstige voordelige en nadelige effecten, die de leden van de maatschappij ondervinden als gevolg van een project of beleidsmaatregel, tegen elkaar afgewogen door ze in monetaire waarden uit te drukken.
-
Milieueffectrapport (MER)
In een milieueffectrapport (MER) wordt gerapporteerd over milieueffecten van een voorgenomen plan of activiteit: de milieugevolgen voor mensen, planten, dieren, goederen, water, bodem, lucht, monumenten, de natuur en het landschap worden op een wetenschappelijke manier bestudeerd en beschreven.
Het MER wordt opgesteld door een team van erkende deskundigen en wordt na afwerking inhoudelijk getoetst door de Dienst Mer. Hierbij gaat de dienst Mer na of het MER alle voornoemde elementen bevat en dus alle vereiste informatie verschaft. Daarom is deze toetsing ook een soort kwaliteitscontrole.
-
Milieueffectrapportage (m.e.r.)
De procedure die al dan niet leidt tot het opstellen en goedkeuren van een milieueffectrapport over een genomen actie en, in voorkomend geval, tot het gebruik ervan als hulpmiddel bij de besluitvorming rond deze actie.
-
Modellering
Nabootsing van de natuurlijke processen met behulp van een computermodel.
-
Nota voor publieke consultatie
Eerste stap in de plan-MER procedure is het bepalen van de te onderzoeken alternatieven en milieueffecten. Dit gebeurt in de zogenaamde ‘nota voor publieke consultatie’. Deze nota ligt een maand lang ter inzage. Iedere betrokkene kan vanuit zijn kennis van de omgeving aangeven welke milieueffecten volgens hem onderzocht zouden moeten worden en op welke manier dit kan gebeuren. Bovendien kunt u mogelijke locatie- of inrichtingsalternatieven voorstellen.
Op basis van de resultaten van de nota en de inspraakronde zal de dienst MER van de Vlaamse overheid richtlijnen opstellen voor het plan-MER. Dan kan begonnen worden met het milieueffect-onderzoek dat zal resulteren in een rapport (plan-MER). Dit rapport moet worden goedgekeurd door de dienst MER van de Vlaamse overheid. Deze dienst toetst of het rapport gevolg geeft aan de opgestelde richtlijnen.
-
Omgevingsscenario
Omgevingsscenario is het in Vlaanderen vaak gebruikte begrip voor scenario. Een scenario si een consistente en logische beschrijving van ontwikkelingen (zekerheden en interpretaties van onzekerheden) van exogene variabelen binnen het gekozen tijdpad.
-
Ontsluiting
Verkeersinfrastructu(u)r(en) die een gebied aansluiten op de rest van het verkeersnetwerk en het daardoor bereikbaar maken.
-
Open ruimte
De open ruimte omvat de gebieden waarin de onbebouwde ruimte overweegt. De open ruimtefragmenten verschillen naar vorm, functie en samenstelling. De open ruimte omvat de
natuurlijke structuur, de agrarische structuur en de landschappelijke structuur. Open ruimte is een thematisch begrip. -
Openbaar onderzoek
Een openbaar onderzoek is een manier om de bevolking in te lichten over projecten en plannen die opgemaakt worden. Tijdens een openbaar onderzoek kan de bevolking de voorliggende projecten en plannen raadplegen en er hun mening over kenbaar maken.
-
Parallelweg
Weg die parallel loopt met een andere weg en alzo voor een gelijkaardige ontsluiting van het verkeer zorgt.
-
Plan-m.e.r.
Milieueffectrapportage voor een plan of programma. Deze term dekt meer dan het rapport, en omvat ook het proces van overleg en gefaseerde rapportage.
-
Plan-MER
Document dat de milieueffecten van een plan of programma beschrijft en evalueert. Dit document wordt opgesteld volgens een wettelijke procedure en in het kader van de decretale eis om voor bepaalde plannen en programma’s een milieueffectrapportage uit te voeren.
-
Planalternatief
Een planalternatief is één van meer oplossingen waaruit gekozen wordt in de context van een plan-m.e.r.
-
Publiek-private samenwerking (PPS)
Publiek-private samenwerking of PPS is een samenwerkingsverband waarbij overheid en bedrijfsleven, met behoud van eigen identiteit en verantwoordelijkheid, gezamenlijk een project realiseren.
-
Richtlijn
Een beslissing van de dienst Mer inzake het vastleggen van de te hanteren methodologie en te onderzoeken elementen voor de plan-MER in aanvulling bij kennisgeving/nota voor publieke consultatie.
-
Ruimtelijk structuurplan
Een ruimtelijk structuurplan is een plan waarin de keuzes met betrekking tot de ruimtelijk-structurele ontwikkeling van een bepaald gebied aangegeven worden, de ruimtelijke
potenties worden belicht en waarin richtlijnen en organisatieprincipes voor grond- en ruimtegebruik worden aangegeven.Het heeft betrekking op het gehele grondgebied en op alle ruimtebehoevende activiteiten waarvan de ordening aan een respectievelijk bestuursniveau is toevertrouwd. Het beoogt tevens de bevordering van de doeltreffendheid en van de interne samenhang van het ruimtelijk beleid.
-
Ruimtelijk Veiligheidsrapport
Een openbaar document waarin, van een voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan en van de redelijkerwijze in beschouwing te nemen alternatieven, een wetenschappelijke beoordeling wordt gegeven van de geplande ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe of bestaande inrichtingen en hun omgeving, wanneer de plaats van vestiging ervan of de ontwikkelingen zelf het risico op een zwaar ongeval kunnen vergroten of de gevolgen ervan ernstiger kunnen maken.
-
RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan)
Getekend plan dat de bestemming van gronden en eigendommen vastlegt of/en dat de inplanting van de constructies in de verschillende kavels vaststelt (ordeningsplan). Op termijn komen dergelijke plannen in de plaats van de gewestplannen, algemenen en bijzondere plannen van aanleg. Er komen ruimtelijke uitvoeringsplannen op gewestelijk (V-RUP), provinciaal (P-RUP) en gemeentelijk (G-RUP) niveau.
-
Tangenten
Dwarsverbindingen
-
Terinzagelegging
Het inlichten van de bevolking over het voorgenomen plan, het voorstel van de te onderzoeken alternatieven en het voorstel van methodologie voor de milieueffectbeoordeling van het voorgenomen plan en redelijke alternatieven. Tijdens de terinzagelegging kan de bevolking haar opmerkingen op de volledig verklaarde kennisgeving of de volledig verklaarde nota voor publieke consultatie kenbaar maken.
-
Variant
Een variant is een licht andere uitvoering van een oplossing (alternatief), al dan niet met dezelfde middelen. Tussen verschillende varianten zijn eerder kleinere afwijkingen aanwezig dan tussen verschillende alternatieven.
-
Verkeerswisselaar
Plaats waar verkeersuitwisseling tussen twee snelwegen mogelijk is.